Categories
STIRI

Nudisti Certati cu Legea?

Cum stati cu bronzul?

Ieri a fost o zi superba de lenevit la soare. Mi-am carat paturica, proviziile de bere si un morman de hartoage la locul meu secret unde m-am rasfatat cam pana m-au atacat tantarii.Mi-ar placea sa aud ca si voi ati petrecut-o la fel ca mine ( si sper ca va luati si off-ul in asa escapade).

Ca se ne bucuram din ce in ce mai mult si din ce in ce mai relaxati de asa zile frumoase, propun sa discutam azi o tema mai serioasa. Ma gandesc ca toti v-ati intrebat ce s-ar intampla daca “organul de ordine” v-ar chestiona in legatura cu tinuta voastra sumara. Poate unii dintre voi chiar ati trecut prin asemenea situatii incerte ( din partea voastra astept povesti despre astfel de incidente la comentarii).

Azi in timp ce trebuia sa scriu un raport serios ma tot gandeam ( si inca mai serios) la urmatoarele intrebari:

Ne priveste statul roman ca pe niste perversi?

Suntem vinovati pentru ca vrem sa ne bucuram de soare?

Cine este partea vatamata de goliciunea noasta obosita de traiul la bloc si pe care din cand in cand o aratam soarelui?

Care este vina juridica pe care ne-o imputa organele statului?

Nu am inca raspunsuri definitive. Din ce am reusit sa inteleg (pentru ca textile juridice nu sunt deloc pe intelesul meu) se pare ca nudismul in sine nu este criminalizat. Nu exista texte de lege care sa vorbeasca in mod explicit despre nudism. In schimb, se pare ca dezbracatul in public poate fi considerat un act de tulburare a linistii publice. Printre faptele enumerate la acest capitol, nudismul nu figureaza explicit. De fapt nudismul nu este un termen recunoscut in doctrina juridica.

Daca insa, te dezbraci intr-un loc public poti primi o amenda pentru o astfel de fapta. In plus, nu este necesar sa lezezi o terta persoana ca sa-ti fie imputata fapta. Statul prin reprezentatii sai se autosesizeaza, cata vreme te dezbraci pe un spatiu public. Deci, chiar daca esti singur pe un varf de munte, te dezbraci si ai nesansa sa treaca un “organ”, acesta teoretic te poate amenda.

Faceti ca aici numai pe riscul dumneavoastra:

Nu va temeti insa sa va dezbracti in spatii publice in care nudismul este o practica impamantenita. In astfel de locuri, chiar daca nu sunt marcate prin inscriptii speciale, nu se considera ca tulburati pe nimeni, nici macar pe stat. Teoretic cel putin ! Intr-o astfel de categorie se inscriu locurile de pe litoral cunoscute ca plaje de nudisti desi nereglementate explicit ( Costinesti, 2 Mai, Vama Veche, Sf Gheorghe, etc).

Vestea buna (sa zicem) este ca in spatii private poti sa faci ce vrei. Deci, faceti nudism in apartamente, in curti personale, in spatii ce apartin prietenilor. Aveti totusi grija sa nu va expuneti in mod explicit spre o terta persoana. Aceasta din urma se poate simti lezata si va poate chema in judecata.

In cazul in care ati facut nudism intr-un loc public si ati fost amendat va rugam scrieti-ne. Vom incerca sa ne interesam in continuare de termenii legali in care poate fi discutat nudismul. Iar in posturile urmatoare ne vom arunca privirea si peste modul de functionare al plajelor si strandurilor.

Autor: Irina Costache

Leave a Reply

Your email address will not be published.