Categories
TURISM

NUDISM IN GERMANIA – Munchen

München este capitala landului (Bundesland-ului) Bavaria (Bayern) din Germania și al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg, cu o populație de 1.353.186 locuitori.

Despre obiectivele turistice din Munchen, gasiti mai multe informatii pe pagina dedicata orasului din cadrul site ului WikiPedia.

 

 

In Munchen am fost intampinat cu nori generosi si temperaturi de 15 grade in timpul zilei (vorbim de lunile iunie -iulie). Din cand in cand termometrul mai urca intre 25 si 30 de grade si mai aparea soarele.

Pana la urma am inteles ca vremea rea ar fi fost cumva atipica pentru sezon (desi merge vorba ca in Munchen ploua mai des ca in Londra) iar luna august a venit cu temperaturi si soare mai apropiate de vara stiuta in tara.

In etapa de documentare am descoperit ca posibilitatile de practicare a nudismului in aceasta zona (si in general in Germania) sunt destul de multe. Desi nu exista un tarm la mare in sudul Germaniei, oamenii de aici sunt fani inraiti ai plajei care se practica aproape peste tot: spatiul verde dintre locuinte, parcuri publice, lacuri din oras si din apropierea acestuia. E drept ca in mare parte vorbim de textilisti dar exista si zone bine delimitate (chiar si legal) pentru nudism:

  •  Parcuri publice (!): unul din parcurile celebre ale Munchen-ului, Englischer Garten: o intindere verde pe cativa km, cu alei pentru plimbari/jogging/ciclism, bier garten -uri (terase cu bere) si canale repezi, putin adanci (apa curata, pentru baie) – pe marginea acestor canale, dar si pe spatiile verzi in general se face plaja in orice zi cu soare; tot aici se mai intalnesc si celebrii nudisti (vezi post-ul “Reuters: Nudistii din Germania sunt tot mai putini“). Cand am trecut pe acolo am vazut cateva zeci (20-30) de “batrani lupi de mare”, restul de cateva mii fiind textilisti; din pacate celebritatea locului atrage multi turisti care aparent doar se plimba pe aleile de langa locurile de plaja.
  •  Piscine: unele piscine au amenajate si bazine in aer liber si au sectiuni dedicate pentru nudism (FKK-Bereich); exemple: Dante Bad, Ungerer Bad, Cosimawellenbad (exista si separeuri pentru doamne si domnisoare de exemplu). Eu am folosit deocamdata doar pentru inot bazinele (motivul este punctul 3). Desi intrarea este contra cost (intre 3/4 si 10 eur, in functie si de perioada zilei) avantajele principale ar fi amenajarile, posibilitatea separeurilor si accesibilitatea (toate aceste complexuri sunt situate in apropierea liniilor de metrou, cea mai mare distanta pe care am parcus-o pe jos fiind de 15 minute intr-un caz). O lista detaliata poate fi gasita pe siteul municipalitatii lor: http://www.swm.de/privatkunden/m-baeder/schwimmen.html (chiar daca este in germana nu e greu de urmarit: ex: ‘Hallenbader‘ sunt bazine acoperite, ‘Freibader‘ in aer liber).
  • Lacurile din oras si imprejurimi: intamplarea a facut ca primul lac vizitat sa fie si cel cu sectiunea de nudisti cea mai dezvoltata (subiectiv): Feringasee. Majoritatea lacurilor au o zona rezervata pt nudism (Nacktbad); acestea sunt situate in special in zona de nord a orasului: accesul este destul de usor cu masina si bicicleta, dar chiar si pe jos (distante de 15-30 minute de mers de la un mijloc de transport in comun precum metroul sau tren (S-bahn)). Ca exemple as aminti:
  • *** Feldmochinger See: aprox 1.5 – 2 km la vest de statia de metrou/tren Feldmoching (U2/S1). Nu am vizitat: zona de nudism e in partea de sud-vest a lacului.
  • *** Feringasee: aprox 1 km de la statia de tren Unterfhring (S8). Lacul nu are dimensiuni foarte mari; plaja de nudism este sub forma unei peninsule care se intinde pana in mijlocul lacului (textilistii au doar malurile banale, din jurul acestei peninsule). Exista toalete si chiar si o mica terasa cu bere si mancare (textilistii au o terasa mai mare). In general zona este ocupata de cateva sute bune, chiar mii (nu as putea aprecia exact) de oameni veniti cu mic cu mare la plaja: se pot vedea familii intregi, cupluri, oameni singuri. Ca varsta as spune ca predomina oamenii la a II-a tinerete (bineinteles sunt si destui tineri, nu sunt chiar pe cale de disparitie). Am folosit pana acum termenul plaja, dar in general aceste locuri nu sunt amenajate cu nisip, ci se sta pe iarba. In cazul ultimului lac, iarba am constatat ca e foarte ingrijita: taiata scurt dar in acelasi timp nu este tepoasa, pare o patura moale la atingere.

Ambele lacuri amintite sunt pe liniile de tren care fac legatura cu aeroportul orasului (S1 si S8). Practic, poti ajunge de la aeroport la fiecare din cele 2 destinatii in mai putin de 20-30 minute 😉

In concluzie am fost placut surprins de conditiile existente aici (nu numai pentru nudism, dar in general pentru plaja, avand in vedere pozitia geografica a orasului). Bineinteles, oricand as accepta un litoral autentic la tarmul marii, dar iata ca se poate organiza ceva frumos si in conditii mai putin generoase.

Inchei aici ca sa nu lungesc prea mult post-ul si sa plictisesc lumea (pe cei care au ramas sa citeasca pana la sfarsit )

Autoradi451

Pentru mai multe pareri despre practicarea nudismului in Germania va rugam sa accesati forumul comunitatii RONUDISM.

Leave a Reply

Your email address will not be published.