Categories
STIRI

Bunici Nudisti

In loc de plaja, azi am mers la biblioteca. Ne tinem de promisiune si scormonim prin ziare vechi. Vrem sa va aratam ca si buncii faceau plaja fara costum. Cei mai cu avuti, mergeau vara la mare trageau la hoteluri elegante, impachetau rochii cu broderii complicate si seara isi dadeau randez-vous la Casino. Dimineata la prima ora, dupa cafeaua cu lapte, luau cura de aer si soare cu multa dezinvoltura si fara costum.

Iata un anunt imbucurator pentru iubitorii de mare din 1926:

Solarul dela Tekirghiol-Movila

In vara aceasta, plaja marii se va inzestra cu un solar pt cura de soare. Va fi o constructie eleganta si svelte in care cei care au trebuinta a face dezbracati cura de soare, vor face-o, barbati si femei separate in conditii confortabile si feriti de privirile curioase ale numerosului public de pe plaja si de pe boulevard. Solarul va fi asezat sub faleza, in fata Cazinoului, depe piloti din mare.

(Curierul Bailor, Statiunilor Climatice si Turismului, 1 Iunie 1926)

Cei mai chibzuiti la punga si fara un simt al pudorii asa de victorian, evitau solarul pentru o plaja fara restrictii. Nu pareau sa-i deranjeze nici privirile curiosilor nici cele ale persoanelor de sex opus.

Satul Gol este plaja celor care doresc sa faca cura de soare pe nisip in costumul lui Adam si al Evei, minus frunza de vita. Este sanatos-li s-a spus si cu oarecare drept cuvant – ca cura de soare sa dogorasca deopotriva tot corpul-minus capul- si de aceea sa o faca dezbracati. Or solar inchis si ferit de lubrica curiozitate a publiclui, nu este decat la plaja Tekirghiol Movila, si intrarea in solar costa bani;

( Curierul Bailor, Statiunilor Climatice si Turismului, 15 august 1927)

Pentru vara asta de “criza” poate ca nu e rau sa ne amintim ca Soarele e Gratis !

 

Autor: Irina Costache

Leave a Reply

Your email address will not be published.